Julkalender / Vantkalender 2020
Sala Slöjd & Hantverksförenings julkalender handlade i år om vantar. Vi visade vantar varje dag 1-24 december somtotalt ble 64 par vantar i olika tekniker. Det var stickade, virkade, nålbundna och sydda. En uppskattad aktivitet som visades på Instagram och Facebook. Vi blev uppmärksammade av Sala Allehanda som gjorde fint reportage både i digitala tidningen och i papperstidningen

Hållbara rum / Utställning Västmanlands läns Museum 2020-2021
Under tiden november 2020 till augusti 2021 pågår utställningen Hållbara rum på Karlsgatan 2. Jag har åtta produkter med på utställningen :
1. Oro i cykelslang
2. Väska med Sashikostygn och baksida av renskinn
3. Återbruksvante
4.. Handledsvärmare jeans och kaninskinn
5. Örhänge cykelslang (fjäder)
6..Armband i cykelslang och tenknapp
7.. Armband cykelslang och kläde
8. Armband cykelslang med tryckknapp
 

#salaslöjdahemma  2020 är ett pandemiår
Inom Sala Slöjd & Hantverksförening samlar vi vårt slöjdande hemma under #salaslöjdahemma. Det är tufft att inte vi kan ha våra slöjdträffar varje måndag som vi brukar. Hela våren och hösten har vi inte kunnat träffas. Vi uppmanar då att visa upp vad vi gör för att inspirera varandra. Vi lägger ut på nätet och märker med #salaslöjdahemma så samlas alla bilder där.
 

Raggsocksutställning 2020
Coronapandemin håller i sig och vi i Sala Slöjd & Hantverksförening  kan inte träffas utan våra slöjdmöten sker via nätet. 
Den 24 oktober varje år är det Raggsockans dag. Medlemmarna i föreningen stickade raggsockor och vi hade en utställning i skyltfönstret hos Garner å Sånt i Sala. Det blev uppskattat och det blev uppmärksammat av Sala Allehanda

World Wide Spin in Public Day 19 september 2020
Vi var några medlemmar ut Sala Slöjd & Hantverksförening som träffades i Sala Galleria utanför Blomsterverkstan för att spinna garn i offentlig miljö. Besökare fick prova på och många försökte sig på att spinna. En av medlemmarna spann på spinnrock, En mycket trevlig aktivitet-

Sommarbutik 2020
I början av året 2020 drabbades hela världen av en coronapandemi som innebar förändringar i vårt sätt att träffas. Slöjdaktiviteterna hos Sala Slöjd och Hantverksförening ställdes in. För att göra något positivt och för att stimmulera slöjden öppnade vi en sommarbutik på Täljstenen. #salaslöjd en mötesplats med slöjd som fokus / workshops och försäljning. Sommarbutiken var under tiden 24 juni till 1 augusti onsdag-lördag 11-16.
Vi hade under perioden 872 besökare och medlemmar turades om att vakta butiken. Vi t blev uppmärksammade både i press och radio samt sände invigningen live i vår facebook Sala Slöjd & Hantverksförening
 

Re-Cykling Slöjd av cykelslang utställning oktober 2019
Utställning av slöjd av cykelslang i Grottan Skapande Händer Sätra Brunn. Återbruksslöjd ligger i tiden. Idag lagar man inte cykelslangar i fall det blir punktering utan man byter till en ny. Det blir många slangar som bara slöngs. Ett sätt att återbruka dessa är att göra slöjd av dem. Man kan göra smycken, väskor, kuddar, bälten och till ocj med kläder.
Utställningen har presenterats på instagram och facebook och uppmärksammats i press.
Salas cykelreparatörer har bidragit med punkterade slangar.
 

Lennart Helsing 100-års kalas 5 juni 2019
Workshop kalas Lennart Helesing 100 år på Västmanlands läns Museum Karlsgatan2..
Temat var ulliga bulliga djur. Barnen fick skapa fritt med matarialet som fanns tillgängligt.
Många barn och skolklasser kom på besök.

Utställning av marsma/sypåsar 11 maj 2019
I samband med Kulturnatta i Sala ställde vi ut marsmor, sypåsar eller nålbrev som vi sytt på Sala Slöjd & Hantverksförening. Utställningen var i Blomsterverkstans skyltfönster i Sala Galleria
Det var 50 produkter med i utställningen och blev mycket fin.  

Krakel Spektakel 30 mars 2019 Sprattelko
Worshop för barn inför Lennart Helsings 100-årsdag, Västmanlands läns museum Karlsgatan 2. 
Tillsammans med Cia Holmberg hade vi aktivitet för barn. En färdig mall som de fick färglägga själva och sätta ihop. OM man drar i tungan rör sig öronen.
Mycket uppskattat både av barn och av museets personal

Sparbankens Millionen 2018
Sala Sparbank fyllde 190 år och hade stor fest på torget. Där delades det ut en million kronor till föreningar som verkar för bygden. Jag sökte medel för Sala Världens djupaste silversmycke i Sala Slöjd & Hantverksförenings namn. Vi tilldelades 35.000:- som ska användas till silversmyckets skapande år ett (1). Med pompa och ståt fick jag emotta priset. Inför utdelningen hade jag gjort tre berlocker med sparbankseken som överlämnade för att sättas på Sala Världens djupaste silversmycke

Ull för livet vandringsutställning september 2018
Hemslöjdsförbundets utställning går över hela Sverige och vi hade den i Västmanland under september 2018. Första veckan fanns den i Sala. Den inkluderade även Hemslöjdens dag den 1 september. Jag fick uppdraget av Sala Slöjd & Hantverksförening att vara projektledare för utställningen i Sala. En mycket lyckad tillställning som inkluderade förutom själva utställningen,  hantverksmarknad, slöjdare i arbete och demonstration av olika slöjdtekniker. Vi hade även föredrag och slöjdcafé. Jag visade fårskinnsberedning och visade hur man spinner på slända. Utställningen gick vidare till Abrahamsgården i Norberg där jag även medverkade. 

Mysteriebroderi och broderiutmaningar Maj 2018
Pia Sjöstrand är skapare till de utmaningar som presenterar på facebooksidan. En av utmaningarna har varit Sashikostygn på en påse. Sashiko är en 1000-år gammal broderiteknik från Japan. Den består av små små stygn som bildar mönster. Förr användes den till att lappa kläder. Jag har sytt en påse samt en kasse med renskinn på baksidan. Lappar även mina jeans på så vis samt en älskad skjorta.

Världens djupaste silversmycke start 2018
Sala silverstaden kommer att anordna aktiviteter och utställningar runt silver vartannat år med början 2018, Sala silverbienal. Som en del en snackis ska Världens djupaste silversmycke skapas. Smycket mäts på djupet och målet är att det 2024 vid Salas 400-årsjubileum ska nå ner till Karl den XI:s schakt i Sala Silvergruva. Det betyder 318 meter djupt. Alla kan bidra eller medverka. Idag 2018-04-30 är det 50 cm. Smycket görs som en lång kedja med berlocker, första ut är Salabon Sigge ett år som har med hjälp av sin mamma skapat första berlocken.
Följ gärna på bloggen, facebook och Instagram

#stygnvarjedag2017 Utställning i Landskrona 2018.
Augusti 2018 börjar utställning av våra arbeten i Hemslöjden Skånes lokaler i Landskrona.
Mitt arbete blev i form av en bok, stygn varje dag med en sida varje månad. Pärmen är gjord av läder från Tärnsjö.
Ett mycket roligt projekt som startats av Pia Sjöstrand Järna.
 

#stygnvarjedag2017  (instagram och facebook)
Brodera och sy är ett underbart utrycksmedel. Jag gör det ofta så jag tvekade aldrig att gå med i utmaningen att sy stygn varje dag under hela 2017. Vi är 342 medlemmar som har en sluten facebookgrupp där vi presenterar våra arbeten. Idén kommer från Pia Sjöstrand en fantastisk brodös.
Det kommer att bli enspännande resa att följa alla men även se vad ens egna arbete resulterar i. Min tanke är att göra någon forma av "Dagbok/Veckobok/Månadsbok" där händelser ur mitt liv ska sys under året.

2016 Broderiutmaning korsstygn 2016-12-15
Pia Sjöstrand är ofta idèskapare gällande broderiutmaningar. Inför jul 2016 var utmaningen att sy ett hjärta med korsstygn. Vi blev tilldelad mönsterdelar lite i taget. Det var spännande att följa mönstrets gång och se sitt arbetet när det blev klart. Vi hade många variationer. Mitt hjärta blev ett textilt hänge med kläde (valkat ulltyg) på baksidan och ett påtat band i lingarn.

2016 Broderiutmaning 2016-11-08
Vi är många brodöser och vi utmanar varandra ibland med olika teman.
Inger Svensson i gruppen Mysteriebroderi och Broderiutmaningar utmanade oss i en typ av korsordsbroderi. Vi fick en del bokstäver men jämna mellanrum som vi själva valde att sy i ett rutmömster för att försöka bilda ord. Däremellan fick vi brodera fritt. Resultatet av mitt broderi blev en kudde. 

2016 Väskutställning
Utställning på butik Skapande Händer, Sätra Brunn. Som medlem i konstnärskollektivet deltog jag i utställningen "Väskan" och vi var cirka 15 utställare. Både gamla som nya väskor visades som hade olika former och i olika material.
Min första väska är sydd i kläde med broderingar och pärlor och passar till en mobiltelefon. Den andra väskan är gjord som ett halshänge i Goldie Bronze.
 

2015 Fågelbroderiutmaning
Brodösen Pia Sjöstrand utmanade med brodering av fantasifåglar. Vi blev tilldelade namnet på fåglarna en efter en. Sedan gällde det att brodera såsom man tyckte att de såg ut. Fåglarna var: Hittepåfågel, Äppelknyckarmes, Mittbena, Nyfink och Gnällvinge. Jag visste precis hur de såg ut.
Mycket rolig utmaning, det blev en broderad ask.

2015 Broderiutmaning Tapet en bild i veckan x 5 veckor
Det är spännandemed utmaningar. Pia Sjöstrand är duktig på att ge oss utmaningar gällande broderingar. En bild i veckan under fem veckor är utmaningen. Eftersom jag upplevt den stora skogsbranden i Västmanland på nära håll blev det brandbrodering. Efter att vi varit tvugna att lämna vår ttorp blev katten kvar. Tur att maken kunde prata sig igenom spärren och hämta henne dagen efter.  Vi klarade oss bra.

2015 Jäderbruksdagarna. Västmanlands läns Hemslöjdsförbund / Silje Andersson deltog med utställning av väskor i olika format. Mina väskor/kjolsäck var med. De är sydda i kläde (valkat ulltyg) och dekorerade med silverhjärtan, broderingar, pärlor och aplikationer. Inspirationen har jag hämtat från folkdräkternas vackra kjolsäckar/midjeväskor.

2015 Tre veckor med hantverk
Västmanlands läns Hemslöjdsförening / Silje Andersson arrangerade en utställning på Biblioteket i Sala. Jag var med i en monter med mina broderadealster. Jag fick även ha kvar min utställning under ytterligare en period.

2015 Hattfnatt
Utställning på butik Skapande Händer Sätra Brunn. Som medlem i konstnärskollektivet deltog jag i utställningen "Hattfnatt" där vi var cirka 15 utställare. Det fanns hattar i olila utföranden och material på utställningen.
En av mina hattar hade en silverdekoration och fågelfjädrar. Den andra är en liten brosch virkad med silvertråd.

2014 Dockutställning
Utställning på butik Skapande Händer, Sätra Brunn. Som medlem i konstnärskollektivet deltog jag i "Dockutställningen" där vi var cirka 15 utställare.
Dockutställningen innehöll både gamla och nya dockor i olika utförande och olika material. Jag sydde en Waldorfdocka som jag kallade Alice. Även kläderna var handsydda. Den andra dockan var tillverkad i silver som ett halshänge och hade rörliga armar.

2013 Rädda världen med ett broderi
Hemslöjden utlyste en tävling med frågan i fall man kan rädda världen med ett broderi. Mitt bidrag blev en broderad ruta med Hedemoras folkdräkt och Dalahäst. Den hade även silverknappar och knapphål så att vi binda oss samman alla länder; solidaritet och samarbete över gränserna. Jag vann inte men mitt arbete blev utvald till en utställning.

2013 Out of this world /Under the sea Challenge
Internationell tävling i metall lera som bedömdes av den kända metall konstnären Gordon Uyehara. Tävlingens sponsor var Metal Clay Supply. Tävlingen bestod av att man skulle skicka in två bilder samt berätta om sitt verk som måste bestå av minst 60% metall lera.
Mitt bidrag blev Asaguden Tor som gjordes som ett halshänge i Goldie Bronze. Jag vann inte med kom med i bilderna som presenterades på nätet. 

2013 http://52random.blogspot.se
Utmaningar är stimulerande 2013 utmanade vi varandra till att göra "vad som helst" en gång i veckan och lägga ut på en gemensam blogsida. Vi kallade utmaning Random En Gång i Veckan. Denna utmaning blev inte lika använd av oss som de två tidigare utmaningarna som vi bloggat på egna sidor. Se tidigare

2012 -2013 ATC kort
ATC tår för Artist Trading Card, konstnärliga samlarkort, Vänci Stirnemann konstnär från Schweiz är upphovsman från1990-talet. De utgår från de Ishockey och Fotbollsbilder som samlats. Bilderna är 6,4 x 8,9 cm. Pia Sjöstrand, brodös, startade upp vår grupp där vi fick ett tema som skulle broderas och sedan skickas till varandra. Det var mycket roligt att få de andras vackra ATC-kort. Korten skulle märkas på baksidan med namn och tema. Det blev 15 olika kort som broderades. Här är två exempel: "Godis" och "Tulpaner". 

2012 http://52hjartan.blogspot.se
En grupp konsthantverkare utmanade varandra 2012 att göra ett hjärta varje vecka och lägga ut på en gemensam bloggsida. Vi kallade utmaningen Ett hjärta i veckan. Det blev många olika uttrycksmedel. Idé från konsthantverkaren René Nenne Blom från Boden.

2012 Ser du lövet för alla träd
När Hemslöjden skulle fira 100-årsjubileum startades projektet "Ser du lövet för alla träden". Alla Hemslöjdsföreningars medlemmar  runt om i landet fick utmaningen att medverka. Det blev 2.000 stycken. Löven formades till ett kollektivt konstverk, en skog, som ställdes ut på Liljevalchs i Stockholm. Därefter såldes löven på aktion till förmån för vi-skogen. Ett fantastiskt projekt. Mitt löv broderades på båda sidor och avspeglade Sala och Dalarna samt hade en spindel i silver i mitten som är svår att se på bilden.

2012 Vykort till Världens barn
Vi är en grupp brodöser som har kontakt genom facebook och vi startade ett projekt att brodera vykort som sedan sattes ihop till en tavla. Tavlan såldes och pengarna användes till förmån för världens barn 2012.
Alla kan vi bidra med något.

2011 http://riv52.blogspot.se
Vi är en grupp konsthantverkare som arbetar med metalleror och tillsammans hade vi en utmaning 2011 som hette En Ring i Veckan. Det gällde att tillverka en ring varje vecka och presentera på vår gemensamma blogg. Idén kommer från Konsthantverkaren René Nenne Blom i Boden.
Roligt och stimulerande.
 

2009 Visit Bergslagen Konstrunda
Visit Bergslagens konstrunda hade Samlingsutställning på Galleri Glädjehuset i Norberg under ledning av Mirjam Ekebom. Det gavs även ut en katalog med alla utställares namn och produkter.
Jag hade 2 Komonon i silver med på utställningen. De kunde användas som halshängen. Den ena var oxiderad med gulddekoration den andra var silver med gulddekaration. De är tillverkade i PMC SIlver sheed/silverblad.

2008 Visit Bergslagen Konstrunda
Visit Bergslagens konstrunda hade Samlingsutställning på Galleri Glädjehuset i Norberg under ledning av Mirjam Ekebom. Det gavs även ut en katalog med alla utställares namn och produkter. Jag hade en väska med på utställningen. Väskan heter "Hede Folkloreväska" och är sydd i kläde (valkat ylletyg), den har silverdekorationer, broderingar, aplikationer i kläde och kaninskinn. 

2006 "Vi ska sticka till Sala"
Vi är en grupp stickfantaster som har ett stickcafé och träffas  på Café Silver i Sala. Den 8 mars 2006 startade vi projektet "Vi ska sticka till Sala" som avslutades oktober 2006. Alla deltagare stickade rutor 15 x 15 cm som syddes ihop till en mångkutlturell filt. Det blev 660 rutor stickade av 127 deltagare från 38 olika platser och 12 olika länder. Ett fantastiskt projekt som vi kunde sprida och genomföra på 8 månader INNAN facebook fanns. 
Filten visades senast på Kulturnatta i Sala 2015.