(61) Sy själv kit Samisk sypåse
Masma, Marsma  eller Maschma är benämning på en traditionell samisk sypåse. Jag har hämtat min inspiration därifrån. Grundmönstret är från en sypåse från Härjedalen. En sypåse kan göras i många olika varianter och material,
Materialsatsen innehåller: Mönster och instruktion samt mönsterdelar som består av ett bakstycke (hela längden) i läder (naturgarvat renskinn), en ytterficka (A) i läder(naturgarvat renskinn), med 2 stycken tyglappar i olika färger för nålar. Det finns även en kant i läder(naturgarvat renskinn) som skall sys fast på ytterfickan för att få den mer djup. En ficka (A+B) i kläde (valkatylletyg) med kantband av bomullstyg, en mellandel (C) i kläde (valkat ylletyg) och en toppficka (D) i kläde (valkat ylletyg) med kantband i bomullstyg. Ett långt bomullstyg till att kanta runt om marsman.
En liten skinnremsa för att göra ögla i marsmans topp, en lång skinnrems till att göra bandet för stängning. en liten skinnbit och två små bitar kläde för att göra avslutet på det långa bandet. En knapphålstråd för att sy alla sömmar som innehåller skinn. En skinnål, en vanlig nål och vanlig tråd till fållning  samt en liten sax.
 
Färdig storlek cirka 29 cm lång och 14 cm bred
Pris 475 sek
Färg brunt eller svart renskinn med varierande kläde och kanttyg i bomull

Finns i butik Skapande Händer Sätra Brunn

Om man inte vill sy en själv finns det färdigsydda under rubriken
Övrigt / Marsma, Sypåse